Macarons

De är vackra att titta på och de kommer i en rad olika varianter, bara fantasin sätter gränser för design och smak på dessa små godingar.

För en dryg vecka sedan hade jag och min pojkvän gemensamt födelsedagskalas. Temat var Frankrike och sällan har jag skådat så många baskrar på så liten kvadratmeter yta. Eftersom jag i vissa kretsar är lika känd som bakToya som tequilaToya är det självklart viktigt med ett rikt utbud av sötsaker. Och vad är då mer franskt och inne just nu än macaroner?


Dessa små skönherer frmställde jag tillsammans med min gode vän och bakassistent Ellen.

Det tar en liten stund att göra underverken men det är det verkligen värt.

Ingredienser:
120g äggvita (ca 4st), dela upp det i två skålar med 60g i varje
35g socker
150g fint malen mandel
150g florsocker

150g socker till sockerlagen
50g vatten till sockerlagen

Gör så här:
1. Börja med att mala mandeln till ett fint mjöl i matberedaren. Om du inte köpt färdig skalad, bör du skålla mandlarna först och låta dem torka på ett hushållspapper före malning. Sila sedan mjölet för att få det riktigt fint och mal om de bitar som inte gick i genom silen.

2. Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke och tillsätt den ena skålen med 60 gram äggvita och rör om. Färga nu blandningen i den färg du önskar och smaksätt eventuellt blandningen.

3. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning.

4. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader.

5. Häll sockerlagen under vispning i marängsmeten. Vispa marängen på medium/hög fart tills den svalnat helt och blivit glansig, det tar ungefär 10 min.

6. Vänd sedan i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.
Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.

7. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt.. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.

8. Låt dem vila i ca 30-45 min! Då spricker dom inte.

9. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen i 160 grader. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronerna stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.

10. Fyll slutligen dem med valfri frosting.

Till dessa ljusgröna små undervärk gjorde vi en choklad och rom frosting.
Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
1 ägggula
2-3tsk kakao
rom efter behag (men var försiktig, ta en eller ett par tsk i taget så att smeten ej blir för rinnig)

1. Blanda alla ingredienser (jag använde min rosa vän), men vänta med romen till sist.

Min syster tipsade om denna smart uppfinning för att få exakt samma storlek och form på dina macaroner. Ett silikonmatta med små fördjupningar för macaronerna.

(http://www.bagarenochkocken.se)

Jag är även väldigt sugen på denna bok:


Jag och min goda vän och bakassistent har länge talat om att göra cakepops, kanske blir det läskiga små spöken till halloween, kanske inte. Vi får se, men denna bok skulle hur som hellst göra sig mycket bra i min smaling.

Kramar


Kommentarer
Blomsterflugan

Hej, när du gör recept kan du inte göra en liten skala med tex "svårighetsgrad" "godhet" "längd att göra" eller något sådant för oss som gillar att svänga ihop något snabbt och enkelt när vi bakar?

2011-10-26 @ 09:51:13
URL: http://flowerstothepeople.blogg.se/
Toya

Det var en bra ide, ska göra det i fortsättningen. Detta recept skulle nog få en 8 på en 10 gradig svårighetsskala och en 9,5 på godhet och de tog ca 2-2,5 timmar att göra. Så macaroner är kanske inte något av de enklare och snabbare recepten jag gjort. ;)

2011-10-26 @ 21:38:27
URL: http://toyabakar.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0