Fettisdagen
Först lite fakta:
Denna dag är den andra dagen av tre i fastlagen. Blå måndag, fettisdagen och askonsdagen, sedan drar fastan i gång hela vägen fram till påsk. Och just fettisdagen påminner oss om all god mat som åts under denna dag. Våra semlor härrör från de släta bullar som enligt traditionen var bland det enda man fick äta under fastan (fastlagsbullarna). Med åren förfinades de och man började äta dem tillsammans med mjölk (hetvägg) och till slut började man även göra hål i dem och stoppa i goda fyllningar. Det är på den vägen vi kommit att få våra klassiska semlor fyllda med mandelmassa och grädde.
Jag valde i år att experimentera lite och stoppa i vita och mörka chokladögon i degen i hopp om att få extra saftiga bullar.
Du behöver:
75 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
7 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 uppvispat ägg till pensling
Chokladbitar
Gör så här:
1. smula jäst i en bunke och häll på socker, kardemumma och salt.
2. smält smör och blanda med mjölken. se till att det är fingervarmt (testa gjärna att droppa lite på handleden, det ska inte kännas).
3. Häll mjölkblandningen i bunken med jästen och rör runt tills det löst sig.
4. Häll på det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg i din bakmasin, om du inte har någon sådan kan du skippa dagens gympass.
5. När glutentrådarna tänjts ut tillräckligt, lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa i ca 40 minuter.
6. Lägg degen på bakbordet och knåda den något. Dela sedan i lagom stora bitar. Jag valde att göra ganska små semlor. Och delade dessutom degen på hälften och la chokladbitar i ena halvan.
7. Lägg bollarna på en bakplåtsklädd plåt, lägg över en bakduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
8. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna innan de går in i ugnen på 225 grader i ca 8 minuter.
Till fyllningen behövs mandelmassa, mjölk och grädde.
Riv mandelmassan och blanda med lite bjolk och tite av bullarnas innanmäte.
Vispa grädde. Lägg i mandelmasseblandningen i bullarnas hål och lägg en klick med grädde ovanpå. Placera sedan locket överst och sikta till sist över lite florsocker.
(På de med choklad i siktade jag även lite kakao innan jag la på locket.)
//Kram!
Goda var dom!
Mycket goda, söta och festliga!
Tack så mycket! Det var roligt att ny gillade dem. Jag gillar även vår lilla tradition på semmeldagen.
Jag är inte riktigt säker på om jag tyckte bäst om de klassiska semlorna eller de med choklad i, men båda var iaf väldigt goda!
http://www.tv4.se/1.2540020/anmal_dig_till_sveriges_storsta_baktavling_pa_sjuan
Tack för tipset. Men är inte så säker på att jag har vad som krävs för att ställa upp.