Saffranskola med kokos
Som jag nämt tidigare under julkalendern är saffrenen "billig" i år, jag rekommenderar därför att ni bakar så mycket som möjligt med denna nu, vem vet skörden kan lätt slå fel till nästa år.
Jag och M var och provade ett café i vårt nya område i söndags, där hade de saffranste. Spännande tyckte jag och tog en kopp. Jag kan verkligen rekomendera det, lite julig smak utan att det blev glöggkryddning vilket är vanligt bland div. julteer.
Men till dagens recept, ni kanske börjar ana var det barkar, mer saffran åt folket. I dag blir det saffranskola med kokos.
Du behöver:
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl kokos
2 påsar saffran
Gör så här:
- Blanda grädde, matfett, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på hög värme och rör om. Fortsätt att koka utan omrörning till den klarar kulprovet (120-125ºC).
- Rosta kokosen i en torr het panna tills den blir gyllenbrun. Blanda ner den och saffranet i kolasmeten. Häll upp smeten i en smord eller bakpappersklädd form. Låt kolan stelna innan den skärs i bitar.
//Kram
Kommentarer
Trackback