Äntligen! efter ett långt jullov vaknar bloggen till liv...
December blev en intensiv månad med mycket flyttande, bakande och bloggande. När januari kom hade min energi totalt försvunnit. Men nu är det februari och passionen har åter infunnit sig.
Tänk om våren kunde infinna sig på riktigt snart, då hade livet varit perfekt. Solen må skina på himmelen men tyvärr tycks den värmande effekten utebli. Då kan det vara trevligt att baka något så att ugnen kan få värma upp våra frusna tassar.
Min Mattias var ansvarig för fredagsfikat på jobbet för några dagar sedan, då fick han bra användning för sin baktokiga sambo. Jag skapade två sorters cupcakes, en med oreo's och en med lakris. Tyvärr blev jag inte helt nöjd med den förstnämnda så det receptet får vänta tills en annan gång. Men lakriscupcaksen blev toppen.
Tänk om våren kunde infinna sig på riktigt snart, då hade livet varit perfekt. Solen må skina på himmelen men tyvärr tycks den värmande effekten utebli. Då kan det vara trevligt att baka något så att ugnen kan få värma upp våra frusna tassar.
Min Mattias var ansvarig för fredagsfikat på jobbet för några dagar sedan, då fick han bra användning för sin baktokiga sambo. Jag skapade två sorters cupcakes, en med oreo's och en med lakris. Tyvärr blev jag inte helt nöjd med den förstnämnda så det receptet får vänta tills en annan gång. Men lakriscupcaksen blev toppen.
Du behöver:
Cupcakes
100 g smör
1 dl vetemjöl (60 g)
1 dl kakao (45 g)
2 msk lakritspulver eller 5–10 krossade turkisk peppar
1 tsk bakpulver
3 st ägg
2 dl strösocker
1 dl mjölk
Cupcakes
100 g smör
1 dl vetemjöl (60 g)
1 dl kakao (45 g)
2 msk lakritspulver eller 5–10 krossade turkisk peppar
1 tsk bakpulver
3 st ägg
2 dl strösocker
1 dl mjölk
Topping
275 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
1 msk honung
1 msk lakritspulver eller 3–5 krossade Turkisk peppar
25 g smör, rumsvarmt
Engelsk konfekt eller liknande lakritsgodis till dekor
Gör så här:
Cupcakes
Smält smöret.
Mät upp och blanda mjöl, kakao, lakritspulver och bakpulver.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp.
Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten lite i taget samtidigt som du tillsätter smör och mjölk.
Vispa försiktigt ihop till en slät smet.
Fördela smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen på 175°C i ca 20 minuter. (Jag gjorde mini-cupcakes så tiden i ugnen blev lite kortare, ca 15 min.)
Låt svalna.
Topping
Hacka chokladen ganska fint.
Koka upp grädden med honungen och lakritspulvret, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden.
Rör tills all choklad har smält.
Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet.
Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag.
Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård.
Spritsa en tryffeltopp på varje cupcake och dekorera med engelsk konfekt.
Hacka chokladen ganska fint.
Koka upp grädden med honungen och lakritspulvret, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden.
Rör tills all choklad har smält.
Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet.
Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag.
Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård.
Spritsa en tryffeltopp på varje cupcake och dekorera med engelsk konfekt.
//Kram
Kommentarer
Trackback