Citronrutor
Tillägnat Louise, som har tjatat så länge. Dessutrom vet jag att några av mina gamla läsare tidigare har uttryckt sin förtjusning över dessa bakverk och kanske också skulle bli glada över receptanvisningar.
Okey,
Här kommer de nu äntligen! Men vad är det man brukar säga? Den som väntar på nåt gott...
De magnifika citronrutorna
Du behöver:
Till botten
2,5 dl (150 g) vetemjöl
1,5 msk strösocker
2 krm salt
125 g kylskåpskallt smör
Här kommer de nu äntligen! Men vad är det man brukar säga? Den som väntar på nåt gott...
De magnifika citronrutorna
Du behöver:
Till botten
2,5 dl (150 g) vetemjöl
1,5 msk strösocker
2 krm salt
125 g kylskåpskallt smör
Till fyllningen
3 ägg
2 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Finrivet skal av 2 citroner, gärna ekologiska
1,25 dl nypressad citronsaft (ca 2 citroner)
+ Florsocker till pudring.
Gör så här:
1. Blanda mjöl, socker och salt och tillsätt det kalla smörte. Nyp ihop till en deg, jag brukar köra det hela i matberedaren. Det går snabbare och man kladdar inte ner sig lika mycket.
2. Klä en ugnsform, ca 21x21 cm, med bakplåtspapper och tryck sedan ut degeni ett jämt lager i botten. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Degen ska ha fått lite färg.
3. Medan botten gräddas i ugnen gör du fyllningen. Rör ihop ägg och socker, vispa ner mjöl och vaniljsocker och till sist skal och saft från citronerna. Häll den lösa smeten i formen och grädda ytterligare ca 12 minuter. Kakan ska ha stannat, men ska fortfarande vara lite kladdig.
Låt svalna och skär sedan i rutor och pudra med florsocker.
Förvaras svalt.
//Kram
Kommentarer
Louise
Gulliga gulliga Toya!
Tack, nu ska här bakas - och njutas!
Stora kramar!
Fröken Frisk
Vad glad jag blev när jag gick in här och såg ett nytt inlägg! Och citronrutorna kommer jag baka kan jag lova!
Trackback