Saffranskaka. Passa på saffranen är billig i år!
I dag ska här firas! Tenta och opponering är avklarad och lägenheten är såld, då blir det julfika. Till denna julfika tänkte jag baka en mjuk saffranskaka som kommer passa finfint med skumbilar äppelmust, pepparkakor, glögg och saffranssnurror med vit choklad :)
Jag kan för övrigt rekommendera att ni passar på att baka med saffran i år, den är betydligt billigare än förra året. Ett paket för 17 kr mot 24 som den kostat tidigare.
Mjuk saffranskaka
Du behöver:
200 g smör, eller margarin
1 paket saffran, (á 0,5 g)
1 st sockerbit, eventuellt
2 st ägg
3 dl strösocker
2,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
1 nypa florsocker, ev vid servering
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Smörj och bröa en slät, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält matfettet, låt svalna.
Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och rör ner det i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
Sikta ev över florsocker när kakan ska serveras.
Kommentarer
Fröken Frisk
Det ska bli gottgottgott! :)
Trackback