Knäckäpplen
När jag var liten brukade min mormor göra kanderade äpplen runt jul, eller knäckäpplen som hon brukade kalla dem. Jag mins tydligt hur hela köket doftade av varmt socker, mmm. Knäckäpplen blir det andra receptet december har att bjuda på.
Du behöver:
8 st röda äpplen
5,5 dl strösocker
2 dl vatten
250 g glykos
3 droppar ättika
blompinnar till äpplena
ev. något till garnering
(mormor brukade göra dem au naturel, men det kan vara roligt att variera sig lite. Kanske lite kokos eller hackade pistagenötter)
Gör så här:
- Blanda alla ingredienserna utom äpplena i en kastrull.
- Sjud tills det fått en ljus brun färg, ta då snabbt av kastrullen från värmen och ställ den på en fuktig och kall handduk så att det slutar koka. (Rör inte i karamellen medan den smälter, då bildas sockerkristaller och gör blandingen grumlig.
- Stick en blompinne i varje äpple och doppa dem i karamellen. Rulla dem ev i hackade valfri garnering eller behåll dem som de är.
Kommentarer
Trackback