Klassisk knäck
Idag tänkte jag bjuda på ännu en klassiker, knäck. Personligen är den inte ett måste på julbordet, men jag brukar äta om den finns, kanske beror det på att jag inte har det bästa facitet vad det gäller knäckbakande. Jag mins för ett par år sedan när jag var hemma hos en god vän, som nu tyvärr valt att emigrera till huvudstaden, men då slutade knäckandet med att vi bara hällde all smet på ett bakplåtspapper och bröt av bitar att äta.
Kanske kan det vara läge att försöka igen.
Du behöver:
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 msk smör
3/4 dl sötmandel
Gör så här:
- Häll alla ingredienser(utom mandeln) i en tjockbottnad kastrull och låt koka.
- Lägg ut knäckformar på en plåt, för att undvika att de flyter ut kan det vara bra att använda dubbla formar.
- Rör om i smeten då och då, när den börjar bli brun och bubblorna är täta börjar den bli klar. Gör kulprovet för att testa. Häll lite smet i ett glas kallt vatten, går det att forma en fast kula av smeten är knäcken färdig.
- Häll i mandeln i smeten strax innan du tar av den från plattan.
- Fördela nu ut smeten i formarna. Man får försöka vara ganska så snabb, då den stelnar fort.
- Ställ svalt för stelning inan förtäring.
//Kram
Kommentarer
Trackback