En skum tomte eller en skumtomte?
Smaskens!
Kladdkaka på begäran
Som jag nämnde i ett tidigare inlägg firades det födelsedagar för en tid sedan. Det serverades då, förutom macroner även, en kladdkaka eller gâteau au chocolat om man så vill. En av mina läsare ville gärna ha receptet på denna kladdiga kaka och självklart kan hon få det.
Receptet är mycket enkelt men läsakande gott och kommer från min pojkväns syster.
Lottas kladdkaka:
Ingredienser:
4 ägg
6dl socker
250g smör
2 nypor salt
8msk kakao
3dl mjöl
Gör så här:
1. Vispa ägg och socker pösigt och smält smöret
2. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i ägg och socker smeten, rör slutligen i smöret
3. Häll smeten i en brödad/mjölad form
4. Grädda i nedre delen av ugnen på 150-160 grader i ca 50 minuter.
Lycka till!
Kafferep med tema
En vän till mig ordnar en gång varje höst och en gång varje vår ett kafferep för sina väninnor, det finns oftast ett på förhand bestämt tema som är fritt för egen tolkning. Denna gång var temat "you are the sunshine of my life", något som i mitt huvud översattes till smaken citron. Andra gjorde helt enkelt saker som anspelar på lycka och kärlek.
Min ursprugnsplan var att göra en vanilj muffin fylld med lemoncurd och toppad med italienskmarräng som avslutningsvis bränndes av med min nya leksak, "Flame Boy" (en brännare). Tyvärr, på grund av tidsbrist, gick inte min plan att genomföra på det sättet. På söndagen fanns endast min curd, det är visserligen inte så bara, men inte heller något man serverar som den är. Men på morgonen ringde Syster för att höra om curden skulle ingå i något bakverk eller om den kanske kunde få vara med som topping på hennes honungs och citron pannacotta. Självklart!
Vår skapelse är den lilla solstrålen i mitten.
Snett nedanför på bilden ligger en himmelsk saffransdröm, som jag lovar kommer att få bloggtid under december månad.
Vill man själv göra små syrliga pannacottor är det inte alls svårt.
Du behöver:
Pannacottan:
1 vaniljstång
1/2dl socker
5dl grädde
2tsk honung
2st gelatinblad
citron efter behag
Gör så här:
1. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stången och sockret och häll på grädden. Värm långsamt och sjud blandningen på svag värme i 15 minuter.
2. Plocka upp vaniljstången och vispa i honungen och citronen. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Ta upp dem och lägg ner dem i den varma grädden, rör tills de smält. Häll upp smeten i portionsformar.
3. Låt stå kallt i ca 4 timmar.
Receptet till lemon curden, som jag lånat från min vän och bloggkollega, finns här.
När pannocottan stelnat och curden svalnat lägger man en klick på toppen och deckorerar sedan med vad man tycker passar bäst. Ovan anvende vi hallon och ett blad citronmeliss.
Detta receptet är inte alls svårt att göra, men tar tyvärr lite tid för att hinna svalan och stelna. Men jag lovar att ni inte kommer att bli besvikna. Pannacottan går dessuton att variera, man kan exempelvis utesluta citronen och smaksätta med något annat, eller behålla den som den är och bara toppa med färska bär eller varför inte en härlig äppelkompott.
Och min lilla Flame Boy får jag använda en annangång.
Kram
Macarons
För en dryg vecka sedan hade jag och min pojkvän gemensamt födelsedagskalas. Temat var Frankrike och sällan har jag skådat så många baskrar på så liten kvadratmeter yta. Eftersom jag i vissa kretsar är lika känd som bakToya som tequilaToya är det självklart viktigt med ett rikt utbud av sötsaker. Och vad är då mer franskt och inne just nu än macaroner?
Dessa små skönherer frmställde jag tillsammans med min gode vän och bakassistent Ellen.
Det tar en liten stund att göra underverken men det är det verkligen värt.
Ingredienser:
120g äggvita (ca 4st), dela upp det i två skålar med 60g i varje
35g socker
150g fint malen mandel
150g florsocker
150g socker till sockerlagen
50g vatten till sockerlagen
Gör så här:
1. Börja med att mala mandeln till ett fint mjöl i matberedaren. Om du inte köpt färdig skalad, bör du skålla mandlarna först och låta dem torka på ett hushållspapper före malning. Sila sedan mjölet för att få det riktigt fint och mal om de bitar som inte gick i genom silen.
2. Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke och tillsätt den ena skålen med 60 gram äggvita och rör om. Färga nu blandningen i den färg du önskar och smaksätt eventuellt blandningen.
3. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning.
4. Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader.
5. Häll sockerlagen under vispning i marängsmeten. Vispa marängen på medium/hög fart tills den svalnat helt och blivit glansig, det tar ungefär 10 min.
6. Vänd sedan i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.
Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.
7. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt.. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
8. Låt dem vila i ca 30-45 min! Då spricker dom inte.
9. Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen i 160 grader. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronerna stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret.
10. Fyll slutligen dem med valfri frosting.
Till dessa ljusgröna små undervärk gjorde vi en choklad och rom frosting.
Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
1 ägggula
2-3tsk kakao
rom efter behag (men var försiktig, ta en eller ett par tsk i taget så att smeten ej blir för rinnig)
1. Blanda alla ingredienser (jag använde min rosa vän), men vänta med romen till sist.
Min syster tipsade om denna smart uppfinning för att få exakt samma storlek och form på dina macaroner. Ett silikonmatta med små fördjupningar för macaronerna.
(http://www.bagarenochkocken.se)
Jag är även väldigt sugen på denna bok:
Jag och min goda vän och bakassistent har länge talat om att göra cakepops, kanske blir det läskiga små spöken till halloween, kanske inte. Vi får se, men denna bok skulle hur som hellst göra sig mycket bra i min smaling.
Kramar
Ber om ursäkt för dålig aktivitet!
För tillfället händer det mycket lite på bakfronten här hemma, där av inaktiviteten här på bloggen. Alldeles för mycket tid går åt att försöka skriva på skolarbete. Men för att inte bli helt distanserad från bloggandet och för att visa att jag fortfarande lever tänkte jag lägga upp lite bilder på det kök där jag om en relativt snar framtid ska baka många godsaker. Jag och min pojkvän har nämligen just köpt en lägenhet tillsammans och är mycket exalterade över att få flytta in där i december. Eventuellt kommer detta medföra en del inlägg om inredning och pyssel här på bloggen och jag hoppas att ni kan stå ut med detta.
Visst ser det trevligt ut!
(foto:erikolsson.se)
Den nya lägenheten kommer också att ha en balkong, något jag längtat efter väldigt längen. Tänkte höra om ni läsare kanske kunde komma med roliga tips på hur jag på bästa sätt kan göra den mysig och hemtrevlig inför vinter.
Så här ser den ut, men ni får tänka bort bord, stolar och blommor då de tillhör den förra ägaren.
(foto:erikolsson.se)
Kram på er!
Dags för fudge!
I går eftermiddag blev jag plötsligt väldigt sötsugen och som vanligt fanns det inget färdigt hemma som kunde tillfredställa mitt sockerbehov. Kom då i håg ett recept jag läst om på mintfudge. Det var dessutom väldigt enkelt och gick relativt snabbt.
Du behöver:
50g smör
1dl ljus sirap
3dl socker
3dl grädde
100g mörkchoklad + polkagrisar efter behag. (i det ursprungliga receptet rekommenderade man färdig mintchoklad eller vanlig + mintessens, men jag tyckte det gick lika bra att mixa polkaagrisar då får man dessutom lite crunch i sin fudge.)
Blanda sedan smör, sirap, socker och grädde i en kastrull och låt koka på medelvärme tills det klarar kulprovet.
Undertiden slängde jag i polkagrisarna och chokladen i en matberedare och mixade tills önskadkonsistens.
När kolan är klar tag av den från plattan och rör i choklad-polkablandningen.
Häll smeten i en form, låt stelna och skär sedan rutor av fudgen.
Så är såg det ut hos mig i går:
//Toya
Härliga blåbär!
Nu när höstrusket har lagt sig över stan och regnet och kylan lyckats tränga sig in under alla lager av filtar och kläder tycker jag att det är mysigt att ta en titt på sommarens alla soliga bilder. Jag hittade denna bild på mig i ett av av dignande blågärsris uppe i Hälsningland.
För att följa blåbärstemat lägger jag därför upp ett smarrigt recept på blåbärscheesecake:
Ingredienser
300 g digestivekex
150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephia
2.5 dl kesella 10%
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad (gärna med citron/limesmak)
1 dl frysta blåbär
1. Sätt ugnen på ca190 grader. Smält smöret.
2. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.
3. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.
4. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och färskost och vispa krämigt med en elvisp.
5. Höj temperaturen i ugnen till ca 210 grader. Tillsätt äggen och vispa noga. Häll i grädden lite i taget under vispning.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.
7. Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. När den fått en gyllene färg kan man tcäcka den med aluminiumfolie för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar på eftervärmen i 30 minuter.
8. Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.
Hoppas det ska smaka!
//Toya
Toya
En stor passion i mitt liv är bakning och detta intresse tänkte jag dela med er här.
Tillsammans med rosa vän ska det för hoppningsvis kunna bli många smaskiga, inspirerande och frestande skapelser i framtiden.
En hjälpande hand i köket är aldrig fel...
...då är det inte svårt att göra sådana här läckerheter.
Så ännu en gång varmt välkommna hit.
Hoppas ni får en Trevlig läsning!
//Toya