Mums med morötter!
Jag följde detta recept, men skulle vilja höja ett varningens finger för glasyren. Där uppstod nämligen det vanliga problemet med att florsockret inte riktigt är i proportion till de blöta ingredienserna( eller tvärt om). Efter att ha haft i allt florsocker var smeten alldeles för rinnig för att stanna på någon kaka och genom att addera mer blev glasyren ialla fall i mitt tycke lite för söt.
Själva kakan däremot smakade toppen, saftig och fin. Sjönk dock något i mitten, men tror att det mest hade med mina inte helt korekta ugnsinställningar att göra än receptet i sig.
Du behöver:
Kaka:
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 dl rapsolja
3dl rivna morötter
Glasyr:
200 g naturell cream cheese
2 msk smör (rumsvarmt)
2 tsk vaniljsocker
ca 5 dl florsocker
Gör så här:
Vispa ägg och socker. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och kanel och rör ner i äggsmeten. Rör samman de rivna morötterna med oljan och blanda därefter ner dem i smeten. Häll i smord och bröad form med löstagbara kanter och grädda i 45-50 minuter i 175 grader. Rör samman ingredienserna till glasyren och bred över den svalnade kakan.
Fettisdagen
Först lite fakta:
Denna dag är den andra dagen av tre i fastlagen. Blå måndag, fettisdagen och askonsdagen, sedan drar fastan i gång hela vägen fram till påsk. Och just fettisdagen påminner oss om all god mat som åts under denna dag. Våra semlor härrör från de släta bullar som enligt traditionen var bland det enda man fick äta under fastan (fastlagsbullarna). Med åren förfinades de och man började äta dem tillsammans med mjölk (hetvägg) och till slut började man även göra hål i dem och stoppa i goda fyllningar. Det är på den vägen vi kommit att få våra klassiska semlor fyllda med mandelmassa och grädde.
Jag valde i år att experimentera lite och stoppa i vita och mörka chokladögon i degen i hopp om att få extra saftiga bullar.
Du behöver:
75 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
7 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 uppvispat ägg till pensling
Chokladbitar
Gör så här:
1. smula jäst i en bunke och häll på socker, kardemumma och salt.
2. smält smör och blanda med mjölken. se till att det är fingervarmt (testa gjärna att droppa lite på handleden, det ska inte kännas).
3. Häll mjölkblandningen i bunken med jästen och rör runt tills det löst sig.
4. Häll på det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg i din bakmasin, om du inte har någon sådan kan du skippa dagens gympass.
5. När glutentrådarna tänjts ut tillräckligt, lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa i ca 40 minuter.
6. Lägg degen på bakbordet och knåda den något. Dela sedan i lagom stora bitar. Jag valde att göra ganska små semlor. Och delade dessutom degen på hälften och la chokladbitar i ena halvan.

7. Lägg bollarna på en bakplåtsklädd plåt, lägg över en bakduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
8. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna innan de går in i ugnen på 225 grader i ca 8 minuter.
Till fyllningen behövs mandelmassa, mjölk och grädde.
Riv mandelmassan och blanda med lite bjolk och tite av bullarnas innanmäte.
Vispa grädde. Lägg i mandelmasseblandningen i bullarnas hål och lägg en klick med grädde ovanpå. Placera sedan locket överst och sikta till sist över lite florsocker.
(På de med choklad i siktade jag även lite kakao innan jag la på locket.)
//Kram!
Friska vanilj och limegodingar

Du behöver:
Cupcaken
120g mjöl
140g socker
1 ½tsk bakpulver
40g smör
1 1/4dl mjölk
1 ägg
Gör så här:
1. Blanda samman socker och smör och tillsätt ägget.
2. Sikta i mjöl och bakpulver och vänd ner tillsammans med mjölken och vaniljen(lite i taget) tills du fått en valblandad smet.
3. Häll upp i formar och grädda i ugnen i ca 10-15 min på 175 grader.
Smörkrämen:
250g siktat floursocker
80g osaltat rumsvarmt smör
1/4dl mjölk
några droppar vaniljessens
pressad lime efter behag
Gör så här:
Vispa ihop floursockret och smöret. Blanda först mjälk och vnilj i en separat skål för att sedan stänka ner det i smörblandningen pö om pö. Avsluta med att pressa i limen och smaka av tills du fått önskad syrlighet. Vispa ytterligare några minuter för att få en extra fluffig och len smörkräm.
Spritsa ut krämen på cupcaksen och dekorera efter tycke och smak.


//Kram!
Nu kom den


Tack E, för tipset!
//Kram!
Kärlekscupcakes
Det är en chokladbotten, med både kakao och smält mörk choklad, toppad med en rinnig chokladglaze, vilken i sin tur är toppad med en mousse.
Du behöver:
Till "kakan"
125g smör (rummstempererat)
2 ägg
125g mjöl
170g socker
35g kakao
1,5tsk bakpulver
120ml grädde
1-2tsk vaniljessens
150g mörk choklad
Gör så här:
- Sikta mjöl, bakpulver och kakao genom en sil för att lösa upp alla klumpar.
- Blanda det smör och socker fluffigt, tillsätt sedan ett ägg åt gången och fortsätt mixa tills det är fluffigt igen.
- Smält chokladen och låt den svalna något.
- Sikta i mjöl och kakaoblandningen i "fluffet", tillsätt grädde och vaniljessens och vänd runt.
- Till sist i med den flytande chokladen och blanda samman.
- Fyll formarna. Se upp så att du inte fyller för mycket. Sväller de över kanten alltför mycket kan det bli svårt att få på glazen.
- Grädda i ugnen i 160 grader i ca 10 min (om de är små).
- Låt svalna innan du lägger på nästa lager.
Till glazen behöver du:
115g mörk choklad
2dl grädde
1msk glykos
Gör så här:
- Värm grädden i mikron,
- Häll den varma grädden över chokladen blandat med glykosen
- Efter några minuter rör du i skålen och så är det färdigt.
Häll sedan ca 1-2 msk med glase över cupcaksen och låt torka i någon timma.
Jag använde sedan färdig jordgubbsmousse (pulver) som finns i tårthyllan. Se till att inte blanda ut det med för mycket vätska, för då blir den rinnigare och där med svårare att spritsa.
//Kram!
Finsysterbesök, då blir det cheescake
Syster Lotta har i flera år gjort en fantastisk god Halloncheescake, så god att till och med jag som normalt inte är ett stort fan av dessa röda bär äter med god aptit.
Botten:
250g digestivekex
100g smält smör
Fyllning:
450g philadelphiaost
200g osockrade hallon
3 ägg
1,25dl socker
Topping:
3dl crème fraiche
1msk vaniljsocker
3msk socker
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Montera matberedaren med kniven. Kör kexen till smulor, blanda dem sedan med det smälta smöret.
Kläm fast ett bakplåtspapper mellan botten och kanten på en springform och tryck ut kexdegen i botten. Grädda ca 10 min.
Torka ur matberedaren och kör ingredienserna till fyllningen till en jämn smet. Häll dem i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 min. Skaka lite försiktigt på formenför att kolla att den stelnat ordentligt. När den bara gungar lite, lite i mitten är den klar.
Blanda ihop toppingen och bred över kakan. Grädda ytterligare ca 5 minuter.
Låt svalna och ställ sedan i kylen för att bli riktigt kall.

Vi orkade inte vänta på det riktigt kalla stadiet. Den var ändå väldit god, med efter några timmar i kylen uppnådde den nya grader av godhet.
Sparrispaj
Det blev helt enkelt en sparris och parmesanpaj, som jag även toppade med lite lufttorkad skinka. Toppengott!
Pajdeg:
4dl vetemjöl
150g smör
2msk vatten
Fyllning:
200g sparris (använde frusen, kan behövas mer om det är färsk, då lite försvinner när man bryter av den stabbiga delen)
4st ägg
2,5dl grädde
lite salt
lite peppar
75g riven parmesan(färsk!)
lufttorkad skinka
Gör så här:
1.Blanda mjöl och smör i en skål eller i en matberedare, till en smulig deg. Tillsätt vatten och arbeta ihop en fast deg. Tryck ut den i pajformen till ett jämnt lager i botten och upp på kanterna. Nagga botten och ställ i kylen minst 30 min.
2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
3. Koka sparrisen efter anvisningen på paketet, alternativt i någon minut om du har färsk sparris.
4. Vispa samman ägg, grädde, salt, peppar och parmesanost.
5. Lägg ut sparrisarna i formen, häll på äggblandningen, strö ut skinkan och grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min.

Äntligen! efter ett långt jullov vaknar bloggen till liv...
Tänk om våren kunde infinna sig på riktigt snart, då hade livet varit perfekt. Solen må skina på himmelen men tyvärr tycks den värmande effekten utebli. Då kan det vara trevligt att baka något så att ugnen kan få värma upp våra frusna tassar.
Min Mattias var ansvarig för fredagsfikat på jobbet för några dagar sedan, då fick han bra användning för sin baktokiga sambo. Jag skapade två sorters cupcakes, en med oreo's och en med lakris. Tyvärr blev jag inte helt nöjd med den förstnämnda så det receptet får vänta tills en annan gång. Men lakriscupcaksen blev toppen.
Cupcakes
100 g smör
1 dl vetemjöl (60 g)
1 dl kakao (45 g)
2 msk lakritspulver eller 5–10 krossade turkisk peppar
1 tsk bakpulver
3 st ägg
2 dl strösocker
1 dl mjölk
Topping
275 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
1 msk honung
1 msk lakritspulver eller 3–5 krossade Turkisk peppar
25 g smör, rumsvarmt
Engelsk konfekt eller liknande lakritsgodis till dekor
Gör så här:
Cupcakes
Smält smöret.
Mät upp och blanda mjöl, kakao, lakritspulver och bakpulver.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp.
Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten lite i taget samtidigt som du tillsätter smör och mjölk.
Vispa försiktigt ihop till en slät smet.
Fördela smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen på 175°C i ca 20 minuter. (Jag gjorde mini-cupcakes så tiden i ugnen blev lite kortare, ca 15 min.)
Låt svalna.
Hacka chokladen ganska fint.
Koka upp grädden med honungen och lakritspulvret, dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden.
Rör tills all choklad har smält.
Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet.
Låt helst glasyren stelna i rumstemperatur till nästa dag.
Ställ in den i kylen om du har bråttom, men passa noga så att den inte blir för kall och hård.
Spritsa en tryffeltopp på varje cupcake och dekorera med engelsk konfekt.

