1 December, nu börjar vi!



Jag tänkte att det kan vara bra att mjukstarta julbakandet med något väldigt enkelt; Mozartkulor.

Du behöver:
Nougat
Mandelmassa
Choklad (av valfrifärg och smak)

Gör så här:
Dela nougaten i lagom små fyrkantiga bitar ca 1x1cm, dela madelmassan i bitar och kavla ut dem så att du kan slå in en nougatbit i dem. Rulla sedan till runda kulor.
Smält chokladen över vattenbad och doppa kulorna. Låt stelna på en bricka och förvara dem kallt.

Hoppas att ni får en trevlig 1 december och glöm inte att kolla in årets julkalender, den verkar mysig.

Kram

Med början på torsdag...

...ska jag försöka fixa lite extra julstämmning här på bloggen. Det blir ett nytt recep med jultema om dagen. När den 24e väl är här hoppas jag att ni har lyckat samla på er en hel arsenal av smaskga och juliga idéer.

Lite smakprov på vad December har att komma med:

Jag kristyrar vårt traditionella hus.

Pepparkaksherrgård

Snabbt och gott

För ett par dag sedan blev jag plötsligt extremt sötsugen och till min stora fasa hade jag inget hemma för att stilla detta behov. Det fick bli en gamal barndomsfavorit, chokladbollar! (med en vuxen twist, rom och kokos är toppen tillsammans)

Du behöver:
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 3 dl havregryn
  • 1msk kallt starkt kaffe
  • 2msk rom
  • kokosflingor till garnering

Gör så här:

Bland rumsvarmt smör med socker, vaniljsocker, havregryn, kakao i en matberedare. Tillsätt till sist kaffet och romen och mixa till en smetklump.

Rulla smeten till lagom stora bollar och rulla sedan dem i kokosflingorna. Ställ eventuellt bollarna i kylen en stund före förtäring.

 

 

Kram

 

 

Hårda klappar

Vi går nu i väntans tider. 1:a advent har passerat och innan vi vet ordet av är dopparedagen här. Det är hög tid att börja med klappinköpen. För en gångs skull är jag ute i ganska god tid med mina, men för dem som inte har planerat alla än tänkte jag tipsa om lite bakrelaterade hårda klappar.

  • Mia Öhrn har skrivit denna snygga bok som åtminståne skulle göra sig mycket fint i min bokhylla. Här kan du enligt utsago lära dig att baka både cake-pops och macarons, helt i linje med baktränderna just nu.


  • Denna bok är en av de nyare i min samling här hemma, därför har jag inte hunnit pröva så många recept än. Men den ser mycket lovande ut, super snygg om inte annat. Recepten kommer från Hummingbird bakery i London, ska tydligen flitigt besökt av Gwyneth Paltrow och det är ju alltid bra med ett godkännande från stjärnorna.



  • Sju sorters kakor är en klassiker och med en klassiker kan det aldrig bli fel! En bok alla bör ha i sin samling.


  • Denna fina bok författad av Göteborgs chokladdrottning ligger högt på min önskelista i år. Här får vi både lära oss lite historia och kurios om chokladen och även ta del av lite recept och hemligheter bakom tillverkningen av Kanolds underbara praliner.


CafeTips!
Under sommaren öppnade Kanold ett cafe vid Grönsakstorget här i Göteborg som jag verkligen kan rekomendera om ni inte redan varit där. Perfekt om man vill avnjuta en god kopp kaffe tillsammans med en smaskig pralin i en vacker och sofistikerad miljö.

Kram

Bienvenue à Paris!

Bonjour!

Det är nu snart två veckor sedan jag for till vinets, ostarnas, bakverkens och champagnens förlovade land. Det blev en mycket lyckad resa med mycket mys, god mat, god dryck och vackert väder. För någon som inte trivs i den svenska kylan var det helt underbart att få en paus från alla mössor, vantar och täckjackor. När det är för varmt för jacka är livet bra!

Macronätande under Triumfbågen!


Cahmpagne drickande och shopping på Galeries Lafayette en perfekt kombination.


Smaskiga små bakelser. Chokladmousse och pistage, mmm...


Vi borde ha vitlökig ugnspotatis på våra sallader oftare här hemma, det var inte dumt alls.



Vi sparang på en affär som var rena himmelriket för en baknörd som jag, ett helt rum med hyllmeter efter hyllmeter med tårtdekorationer och andra skojsiga bakartiklar.

För den som inte besökt denna fantastiska stad rekomenderar jag en tripp snarast, eller kanske till våren. Åker man nu finns det nog tyvärr risk att det kyliga vädret även hunnit ner till romantikens huvudstad.

Au revoir Paris!

 

Kom och köp!

Det är med blandade känslor som jag lägger ut min lägenhet till försäljning. Å ena sidan ska det bli hur kul som hellst att bli sambo och flytta till något nytt, men å andra sidan känns det sorgligt att lämna min älskade lägenhet.

Förra veckan blev den fotad och och nu kommit ut på marknaden. Så är ni intresserade tycker jag att ni ska slå till. Den behöver en trevlig och omhändertagande ägare.

Bliderna blev hur som mycket bra tycker jag. Här är ett par smakprov. Fler finns på denna sida.


Köket där många tårtor, kakor och andra bakverk fått liv.


Vardagsrum/sovrum.

Tröstar mig med lite glögg

God afton!

Skulle egentligen vid denna tid varit i fullt stjå med att sminka och dona inför kvällens försenade Halloweenfest hos min goda vän. Tyvärr har jag på grund av en ilsken förkyldning fått lägga om planerna. I stället har en snäll pojkvän åkt iväg till affären för att köpa pepparkakor att ha till årets glöggpremiär. Det kommer troligen inte bli en riktigt lika festlig kväll som planerats, men glöggen ska nog hjälpa lite i alla fall.

Jag är vanligtvis inte så värst förtjust i starkglögg, men blossas glögg med romsmak är faktiskt mycket god och passa utmärkt till de klassiska pepparkakorna från Annas. Självklart är det absolut godas att baka egna, men en sjukdag som denna funkar köpta alldeles utmärkt.

+         = Jul!
(foto:www.annas.se), (foto:www.blossa.se)

Kram
RSS 2.0